Quinoa červená 250g PROVITA

Kód: 8594034780417
Neohodnoceno
Značka: PROVITA
34 Kč / ks 30 Kč bez DPH 14 Kč / 100 g
Na prodejně (4 ks)
  • Obsah balení: 250g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: semena quinoy červené.

Výživové údaje ve 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1582 kJ / 378 kcal;
tuky: 6,7 g;
nasycené mastné kyseliny: 0,5 g;
sacharidy: 67 g;
cukry: 4,4 g;
bílkoviny: 13 g;
sůl: 0 g.

Země původu: Peru.

Skladování: Skladujte v suchu, chladu a temnu.

Použití:
Quinoa [čti kínua] neboli merlík chilský, označována jako superpotravina, pochází z pohoří And v Jižní Americe. Tato pseudoobilovina je stále více zařazována do našich jídelníčku díky své chuti, aroma i nutričním vlastnostem.

Její drobná, korálkovitá zrnka připomínající „rostlinný kaviár“ jsou prodávány ve třech barevných podobách – bílá nebo také zlatá, červená a černá. Jejich způsob přípravy i chuť však zůstávají stejné. Je tedy jen na Vás, jak barevně sladíte svůj výsledný pokrm…

Quinoa má široké spektrum využití - jako příloha, nasladko v podobě kaší, pudinků, nákypů (vaříme v mléce), do müsli, jako vložka do polévek, do salátů, rizot, k zahušťování, k zapékání se zeleninou, do náplní, pilafů, do proteinových tyčinek.

Příprava:
Quinou vaříme ve stejném poměru jako rýži 1 : 2 (quinoa : voda) zhruba 20 minut. Její objem se až čtyřnásobně zvětší. Doporučujeme spíše připravovat v zeleninovém vývaru než ve vodě, docílíme tak lepší chuti.

TIP:
Quinoa obsahuje přírodní saponiny, které v přírodě mají funkci odpuzovat hmyz a ptáky. V kuchyni se ji však potřebujeme zbavit, jelikož nám způsobuje hořkou chuť suroviny, k čemuž už částečně dochází při jejím zpracování. Dobré je ji tedy pořádně propláchnout a na 10 - 15 minut (klidně i hodinu, čímž zkrátíme čas vaření) namočit v misce se studenou vodou. V případě, že se nám při vaření tvoří pěna, odebíráme, čímž odbouráme případnou zbylou hořkost.

Doplňkové parametry

Kategorie: Semínka
Hmotnost: 0.375 kg
Obsah balení: 250g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: